måndag 30 oktober 2017

JUPITER

 
JUPITER

Den är den största planeten i vårt solsystem. Jupiter ligger på cirka 778 miljoner km från solen. Den har ingen fast yta eftersom den består av gas.

Jupiter utseende ändrar sig hela tiden. Gasmolnen virvlar och vandrar i en mycket hög hastighet. Planetens yta kan se annorlunda ut efter ett dygn.

Det finns en detalj på Jupiter som aldrig förändras, en enorm röd fläck. Det är en virvelstorm som är nästan dubbelt så stor som jorden.


Det är ganska kallt på Jupiter. Temperaturen i Jupiters gasmoln är cirka – 150 C. Eftersom Jupiter är en gasplanet har den ingen fast yta. Därför kan man inte landa på Jupiter.

         
Jupiter är inte bara den största planeten, utan också den tyngsta planeten i vårt solsystem. Den vägen mer än alla andra planeter i vårt solsystem tillsammans.

Jupiter har minst 63 månar, fler än någon annan planet i solsystemet.

/ Elin och Agnes  

lördag 28 oktober 2017

MARS


 Mars
Mars är en planet. Den ligger emellan Jupiter och jorden. Den ligger ca 228 miljoner km från solen. Mars är hälften så bred som jorden. Mars består av sten, berg och grus.

Mars är röd. På grund av bergen och jorden där är rödbruna kallas Mars för just ’’den röda planeten’’. Planeten är hälften så bred som jorden. Mars är den näst minsta planeten i vårt solsystem. Här finns kratrar, öknar, berg och av vatten som kan ha runnit över planetens yta.

På Mars finns vulkaner, dalgångar, stora slätter och massor med is vid polarna. Precis som på jorden. På Mars finns det högsta berget som man känner till i universum. Den heter Olympos Mons.

Mars är den 4:e planeten från solen. Mars är en av de inre planeterna. Hittills har inga astronauter varit där. Men mer än 25 rymdfarkoster har rest till Mars och sju har landat på planetens yta.

På Mars finns luft och vindar. Men luften är för tunn och skadlig för människor att andas in. På Mars finns det fyra årstider precis som på jorden.

Ett dygn på Mars är bara lite längre än ett dygn på jorden. Cirka 24 timmar och 39 minuter. Ett år är 687 dygn, så det tar nästan dubbelt så lång tid för Mars att ta sig runt solen.

Eleonora och Thilde

Jorden

JORDEN
Jorden är en planet. Den ligger cirka 150 miljoner km från solen jorden storlek är 12 140 km

I ekvatorns diameter. Jorden består av 71% vatten och 29%  land. Den är rund/ men platt på polerna. Jorden är den största sten planeten i vårt solsystem. 

Det finns liv på jorden. Det finns skog och hav, sten och jord. Runt jorden finns atmosfär. Utan atmosfären och vatten skulle vi inte leva på jorden. Det finns vulkaner och berg på jorden. Det finns också olika typer av djur till exempel isbjörnar, grizzlybjörnar, gorillor, svarta pantrar.       
                                                                                     
/Pontus och B




                                                                                               

Merkurius

MERKURIUS
Merkurius är en planet.
Den är cirka 60 miljoner km från solen.
Merkurius är vår minsta planet i vårt solsystem.
Merkurius består av grus och sten.
Merkurius är en stenplanet.
Merkurius är brun.
Merkurius har inga månar.
 Planeten liknar vår måne till utseende och storlek.
Merkurius yta liknar månens yta den är täkt av kratrar.
Merkurius har höga berg.
Den har lite stenar.
Under dagen blir planeten mycket het, men under naten blir ytan fruktansvärt kallt, eftersom det inte finns någon atmosfär som håller kvar värmen.
Merkurius är den snabbaste planeten i vårt solsystem.
Den snurrar runt solen på bara 88 dygn.
Den lilla planeten har döps efter gudarnas budbärare i den romerska mytologin.
Merkurius hade bevingade sandaler och flög fram på himlen med blixtens hastighet. Hos grekerna kallades han Hermes.

/Lucas, Miranda och Tuva


Venus

Venus är en gasplanet. Venus är nästan lika stor som jorden. Den ligger 108 miljoner km ifrån solen. Planeten består av sten och grus. Venus är täckt av ett tjock laget av moln som lagrar värme från solen. Den är rund, ljusbrun och har gula moln. Jorden och Venus kallas tvillingplaneter eftersom de är ungefär lika stora. Det finns flera berg. Det högsta berget kallas MarWellbären och är 111 km högt. Många av dem är vulkaner. På himlen så är det bara solen och månen som lyser starkare än Venus. Den kallas ofta Aftonstjärnan eller Morgonstjärnan eftersom den syns bäst under soluppgång eller skymning.


Elio