tisdag 28 november 2017

Självbedömning

Idag har eleverna fått möjlighet att bedöma sina egna prestationer genom att genomföra självbedömning. Eleverna har jämfört sina egna resultat med de mål som vi har arbetat mot, nämligen :

  • Jag kan läsa och förstå  en faktatext;
  • Jag vet hur en faktatext ser ut;
  • Jag använder stor bokstav och punkt på ett rätt sätt;
  • Jag kan berätta om det som jag läst till en kompis eller en vuxen;
  • Jag kan använda begrepp/rymdord så att andra förstår mig;
  • Jag veta hur jorden och månen rör sig;
  • Jag kan välja en passande bild till det som jag har skrivit;
  •     etc.
Dessa mål har diskuterats med och tydliggjorts för eleverna.








Dessutom har vi pratat om, byggt och ritat ett stapeldiagram. Efteråt har vi tolkat vårt stapeldiagram genom att ta reda på det tyngsta föremålet, det lättaste föremålet, etc.



måndag 27 november 2017

Jämförelse och uppskattning av vikt

Idag har vi uppskattat vikten på olika föremål och sedan kontrollvägt och jämfört dessa med hjälp av en balansvåg. Vi har använt uttryck som tyngre än, lättare än, lika tung osv.

fredag 24 november 2017

VENN-DIAGRAM

Idag har vi jämfört balansbräda med balansvåg med hjälp av Venn-diagram. Eleverna arbetade i grupper och sorterade in påståenden som hör till dessa mätverktyg i ett diagram. Efteråt gjorde vi en gemensam insortering och tittade även på gemensamma egenskaper.


lördag 11 november 2017

BALANSERA OCH VÄGA . UPPDRAG 1

BALANSERA OCH VÄGA

Vi har börjat arbeta med ett nytt tema i NO, balansera och väga.  I fredags gjorde vi uppdrag 1 som handlade om att ta reda på vad eleverna redan vet om balans. Vår gemensamma diskussion resulterades i en gemensam tankekarta där elevernas tankar, erfarenheter och kunskaper synliggjordes.    


tisdag 7 november 2017

NEPTUNUS


Neptunus är den åttonde planeten i vårt solsystem. Neptunus ligger 4497 miljoner km från solen. Neptunus är blå. Den är en isjätte. Den är ungefär lika som Uranus. Neptunus består av gas och vatten. Planeten har en liten men fast kärna som är omgiven av vatten. De fruktansvärda stormar som rasar på Neptunus syns på planetens yta som mörka fläckar. Neptunus har fått sitt namn efter en romersk havsgud. I Grekland heter han Poseidon. Neptunus har minst 13 månar. De starkaste vindarna i vårt solsystem finns på Neptunus. Forskare tror att det finns ett jättehav på Neptunus som utgör huvuddelen av planetens yta.


Malte och Gabriel

URANUS T

URANUS
Uranus är en planet. Den ligger ca 2870 miljoner km från solen. Uranus är den tredje största planeten i vårt solsystem. Uranus är en gasplanet. 

Planeten har en fast kärna. Uranus kärna är ungefär lika stor som jorden och består av sten och järn.

Uranus är blågrön och iskall. Den är den enda planeten i solsystemet som snurrar runt sin egen axel som en boll. Den har ringar. De består av sten, is och damm. 

Eftersom Uranus är en gasplanet utan fast yta kan man inte landa på den. Planetens yta består av en iskall imma och dimma.

Det tar 84 år för Uranus att snurra ett varv runt solen. Det är en isjätte.

Uranus har 27 månar. Fem av dessa månar är stora medan resten är mindre. Den största månen är Titania följd av Oberon , Umbriel, Ariel och Miranda.

Tage

VENUS


Venus är en gasplanet. Den ligger 108 miljoner km från Solen. Venus är nästan lika stor som jorden.

Den består av sten och grus. Venus är täckt av tjockt moln som lagrar värme från solen. Den är rund ljusbrun och har gula moln.

Jorden och Venus kallas tvillingplaneter eftersom de är ungefär lika stora. Det finns flera berg på Venus. Det högsta berget kallas Maxwell Montes. Det är 11,1 km högt. Många av dem är vulkaner. Maat Mons är den högsta vulkanen som existerar på planeten och är över hela 8000 meter hög. Det regnar på Venus men det regnar inte vatten utan det regnar syra.

Venus och Merkurius är den ljusaste av alla planeter. Den kallas även aftonstjärnan eller morgonstjärnan eftersom Venus syns som bäst under tidiga morgnar eller i skymningen.

Venus är solsystemets varmaste planet. Temperaturen är 470˚c på ytan om det fanns någon vätska där skulle den kokas bort omedelbart.

       /Vendela

VENUS


Venus är en gasplanet. Den ligger 108 miljoner km ifrån solen. Venus är nästan lika stor som jorden. Den består av sten och grus. Venus är täckt av tjocka moln som lagrar värme från solen. Venus är rund ljusbrun och har gula moln. Venus är ungefär lika stor som jorden. Jorden och Venus kallas tvillingplaneter eftersom de är ungefär lika stora. Det finns flera berg på Venus det högsta berget kallas Maxwellmontes och är 11,1 km högt. Många av dem är vulkaner. Maat mons är den högsta vulkanen som existerar på planeten och är över hela 8000 meter hög. Venus och Merkurius är det enda planeterna i  vårt solsystem som inte har några månar som kretsar runt sig. Ett dygn på Venus är 117 jorddygn.


Jennifer

MARS

MARS

Mars är en planet.
Den ligger emellan Jorden och Jupiter. Den ligger ca: 228 miljoner kilometer från Solen. Mars är hälften så stor som Jorden. 

Mars består av sten och berg och jorden. Där är rödbrun. Därför kallas Mars för den röda planeten. Mars är hälften så bred som Jorden. 

På Mars finns det högsta berget som heter Olimpusmons. På Mars finns kratrar öknar berg och spår av vatten. Där finns vulkaner, dalgångar, stora slätter och massor med is vid polerna precis som på jorden.

På Mars finns luft och vindar. Men luften är för tunn och skadlig för människor att andas in.

/Elias & Mario

JUPITER


JUPITER

Jupiter är en planet. Den ligger cirka 778 miljoner km från solen.

Jupiter är den största planeten i vårt solsystem. Den har ingen fast yta eftersom den består av gas. Den är rund, orange, röd och vit. Jupiters utseende ändrar sig hela tiden. Man ser olika färger och band på ytan. Gasmoln virvlar och vandrar i en mycket hög hastighet.

Planetens yta ser annorlunda ut bara efter ett dygn. Det fins en detalj på Jupiter som aldrig förändras en stor röd fläck.

Det är en virvelstorm som är nästan dubbelt så stort som jorden.

Jupiter har en otrolig mängd månar. Månarna heter Io, Europa, Ganymedes och Callisto är de fyra största satelliterna som snurrar kring Jupiter. Det är ganska kallt på Jupiter. Temperaturen i Jupiters gasmoln är circka -150 c

/A  och Freja

lördag 4 november 2017

Bibblis - läs böcker som är skrivna Årstaskolans elever

 "Alla böcker får lånas hur länge som helst,  behöver inte lämnas 
tillbaka och  du behöver inte ens ett lånekort. "                               
 Bibblis       



Här kan du läsa mer om rymden :)



Rymdkanalen
Christer Fuglesang berättar om rymden (video)
ungafakta.se

           







URANUS


Uranus är en planet. Den ligger cirka 2870 miljoner km från solen.
Uranus är den tredje största planeten i vårat solsystem. Uranus
är en gasplanet. 

Den har en fast kärna. Den är en blandning av sten och järn. Uranus är en iskall blågrön planet. Den är den enda planeten i solsystemet som snurrar runt sin axel som en boll. 

Uranus precis som Saturnus är omgiven av ringar. Ringarna är för små därför kan man inte se den. 

Man kan inte landa på Uranus för att det är en gasplanet. Ytan består av en imma och dimma. 

Ett år på Uranus är 84 jordiska år.

Uranus är döpt efter gudaväsen i grekisk och romersk mytologi. Uranus var en stor urgud som var far till titanerna, som i sin tur födde gudarna. Uranus har 27 månar. Fem av dessa månar är stora, medan resten är mindre. Den största månen är Titania, följd av Oberon, Umbriel, Ariel och Miranda. 

Bara ett enda rymdskepp har flugit förbi Uranus. Detta skedde av Voyager 21 986 som lyckades ta den första närbilden på planeten från ett avstånd på 81,500 km.

/A och Felicia

MÅNEN

MÅNEN

Månen är vår närmaste granne.
Det finns gropar på månen.
På månen finns det ingen luft.
Där finns ingen gravitation.
Vi utforskar planeterna.


Theo 

NEPTUNUS

NEPTUNUS
Neptunus är den åttonde planeten i vårt solsystem. Neptunus ligger 4497 miljoner km från solen. Den är en isjätte och är ungefär lika stor som Uranus. Neptunus består av gas och vatten. Planeten har en liten men fast kärna som är omgiven av vatten. Neptunus är blå. Fruktansvärda stormar som rasar på Neptunus syns på planetens yta som mörka fläckar. Neptunus har fått sitt namn efter romarnas havsgud. I Grekland heter han Poseidon. Runt Neptunus kan det finnas ett djupt lager vatten alltså ett jättehav som utgör huvuddelen av planetens yta. Här finns de starkaste vindarna i solsystemet, 2000 km i timmen, 5 gånger snabbare än orkaner på jorden.

 /Rebecka och Tintin


SATURNUS

Dygnets längd är 10 timmar och 45 minuter.
Den är den näst största planeten efter Jupiter i vårt solsystem.
Saturnus ligger 1430 km från solen.
Saturnus är en gasplanet.
Planetens ringar lyser mycket mer än ringarna på någon annan planet.
Den har 56 månar.
Planetens ringar består av is och stenar.
Man kan inte landa på planeten för att den är en gasplanet.
Saturnus största måne heter Titan. Den är till och med större än planeten.
Från jorden kan man bara se tre stycken olika ringar.
Men dessa tre ringar består av tusentals mindre ringar.

/Leonie, Max och Joel